A. Servaes (1883-1966) – De geboorte van Maria 1931

TerugA. Servaes (1883-1966) – De geboorte van Maria 1931 – Houtskool – 65 x 80 cm – Gesigneerd en gedateerd 1931 – VERKOCHT

Albert Servaes behoorde tot de eerste expressionisten van Belgie. Via zijn schildersvrienden Gustave van de Woestijne en Frits van den Berghe vestigde hij zich in 1905 in Sint-Martens-Latem. Hij schilderde en tekende voornamelijk Leielandschappen, oogsttaferelen, boeren en religieuze onderwerpen. Zijn kunst moest gevoelens uitdrukken en verwekken. Servaes werd een diep religieus mens en zijn werk kreeg een religieus karakter. Hij verplaatste de bijbelse thema’s naar het Vlaamse land van de Leie. In 1926 sloot hij zich aan bij de kunstenaarsgroep “De Pelgrim” die op een eigentijdse en vernieuwende wijze uitdrukking wilde geven aan hun religieus gevoel. Als schepper van religieuze kunst was Servaes van uitzonderlijke betekenis en zorgde met zijn werk voor een fundamentele vernieuwing van de religieuze kunst. De R.K. kerk ergerde zich aan de rauwe werkelijkheid die hij schilderde. Zijn werk is vertegenwoordigd in de musea van Antwerpen, Brussel, Oostende, Amsterdam, Eindhoven, Den Haag, Keulen en Parijs.

De houtskooltekening was voor Servaes erg belangrijk. Met deze techniek kon hij bij uitstek zijn dramatische kijk op het bijbelse en landelijk leven realiseren. Hier bereikte hij zijn maximale expressie mee. In bovenstaande tekening laat hij de typisch Vlaamse manier zien om het religieuze te beleven binnen de sfeer van het alledaagse. De intimiteit van het Vlaamse binnenhuisje met de aanwezigheid van een drietal figuren die toeschouwer zijn bij het vreedzame mysterie dat zich afspeelt.

Servaes A