A. van Welie (1866-1956) – Aglavaine en Sélysette 1899

TerugA. van Welie (1866-1956) – Aglavaine en Sélysette 1899 – Litho – 28 x 15 cm – Gesigneerd in de steen – VERKOCHT

Literatuur o.a. : afgebeeld op blz. 229 in Antoon van Welie, de laatste decadente schilder door Karin van Lieverloo & Pieter Roelofs, 2007.

Antoon van Welie maakte furore met zijn symbolistische werken en beleefde hiermee zijn doorbraak tussen 1895 en 1900. Deze werken zijn bijzonder verfijnd en refereren aan het verhalende karakter van het werk van de Engelse prerafaelieten. De werken van o.a. William Shakespeare en Maurice Materlinck inspireerden hem tot zijn symbolistische werken met een mysterieuze en sprookjesachtige sfeer. Na deze periode werd hij een internationaal vermaard portrettist. Zijn portretten werden felbegeerd door staatslieden, aristocratie, dandy’s en society-figuren. Van Welie begaf zich in flamboyante kunstkringen. Op latere leeftijd ging hij religieuze taferelen schilderen. Zijn werk is o.a. vertegenwoordigd in de collectie van o.a. Rijksmuseum Amsterdam, Museum Het Valkhof Nijmegen, Noordbrabants Museum Den Bosch, Breda’s Museum.

Bovenstaand bijzonder werk refereert aan het toneelstuk “Aglavaine et Sélysette” van Maeterlinck uit 1896. Zij deelden de liefde voor dezelfde man en dat schiep een band. In hun handen dragen zij de sleutel die het mysterie van de liefde tussen man en vrouw weergeeft.

Welie A. van