Alfons van Dijck (1894-1979) – Vrouwenpolder Oranjezon Herfst

TerugAlfons van Dijck (1894-1979) – Vrouwenpolder Oranjezon herfst 1919 – Gouache op karton – 75 x 75 cm – Gesigneerd en gedateerd 1919 – Prijs:

Alfons van Dijck werd geboren in 1894 te Antwerpen. Hij volgde de Academie voor Schone Kunsten te Antwerpen, eerst de tekenklas en daarna de schildersklas o.l.v. Baron Isidoor Opsomer. Tijdens de Eerste Wereldoorlog vertrok hij naar Nederland. Via Den Haag, Amsterdam en Edam vestigde hij zich eind 1919 in Veere, waar hij bleef wonen. Hij was schilder, tekenaar, aquarellist en houtgraveur. Zijn werk kenmerkt zich door een prachtig warm kleurgebruik. Zijn onderwerpen waren landschappen, stadsgezichten, stillevens maar vooral het stadje Veere: de vissers, de inwoners, de bedrijvigheid in het haventje en natuurlijk de talrijke schilderachtige plekjes.

Bovenstaand vroeg werk is geschilderd in warme kleuren. Op Walcheren maakte hij kennis met de moderne kunststromingen. In die tijd waren veel kunstenaars werkzaam op dit eiland. In dit werk zijn die moderne invloeden terug te vinden met o.a. de drie donkere rechthoeken gecombineerd met de losse verftoetsen op de voorgrond.

Dijck AJ van