Edgar Farasyn (1858-1938) – Maannacht bij vuurbaak Katwijk

TerugEdgar Farasyn (1858-1938) – Maannacht bij vuurbaak Katwijk (ca. 1908) – Olieverf op doek – 71 x 55 cm – Gesigneerd – Prijs: 1500.– euro

Literatuur: afgebeeld in ‘Katwijkse Buurtjes en Straatjes” Gerard Brouwer en Maarten van Rijn, Uitgever Katwijks Museum

Edgar Farasyn werd in 1858 geboren te Antwerpen. Hij volgde zijn opleiding aan de academie van Antwerpen.  Hij was een schilder die er van hield om in de open lucht te schilderen. Farasyn werd aangetrokken door de zee en de vissersbevolking, hij verwerkte deze indrukken in zijn werk. Zijn onderwerpen waren zeegezichten, landschappen, vissers en stadsgezichten. Hij bezocht regelmatig Nederland en verbleef dan voornamelijk aan de kust, o.a. in Katwijk, Scheveningen, Zeeland en Volendam. Aanvankelijk was zijn werk grijs maar later werd zijn kleurgebruik lichter. Zijn werk is opgenomen in de collecties van o.a. het KMSK Brussel, Katwijks Museum, Museum Kortrijk en het Jakob Smits Museum in Mol.

Bovenstaand schilderij is een mooi sfeerbeeld van een heldere maannacht met sterren bij de vuurtoren van Katwijk. Farasyn verbleef tussen 1898 en 1913 meermalen in Katwijk.

Farasyn E.