Edgar Farasyn (1858-1938) – Twee Katwijkse vrouwen

TerugEdgar Farasyn (1858-1938) – Twee Katwijkse vrouwen (ca. 1905) – Olieverf op doek – 56 x 46 cm – Gesigneerd – NU COLLECTIE KATWIJKS MUSEUM

Edgar Farasyn werd in 1858 geboren te Antwerpen. Hij volgde zijn opleiding aan de academie van Antwerpen.  Hij was een schilder die er van hield om in de open lucht te schilderen. Farasyn werd aangetrokken door de zee en de vissersbevolking, hij verwerkte deze indrukken in zijn werk. Zijn onderwerpen waren zeegezichten, landschappen, vissers en stadsgezichten. Hij bezocht regelmatig Nederland en verbleef dan voornamelijk aan de kust, o.a. in Katwijk, Scheveningen, Zeeland en Volendam. Aanvankelijk was zijn werk grijs maar later werd zijn kleurgebruik lichter. Zijn werk is opgenomen in de collecties van o.a. het KMSK Brussel, Katwijks Museum, Museum Kortrijk en het Jakob Smits Museum in Mol.

Bovenstaand schilderij is een mooi realistisch beeld van twee Katwijkse vrouwen. Farasyn was gefascineerd door de authentieke strijd om het bestaan van de Katwijkse vissersbevolking in harmonie met de natuur. Farasyn verbleef tussen 1898 en 1913 meermalen in Katwijk.

Farasyn E.