G. Romijn (1922-2010) – Rotterdam 1951

TerugG.A.M. Romijn (1922-2010)  –  Rotterdam 1951  –  Litho  –  28 x 39 cm  –  Gesigneerd en gedateerd  –  Prijs: 450,– euro

Literatuur  :   Dit werk staat afgebeeld op blz. 29 van het boek:  ‘Gust Romijn, een ruimtelijk avontuur’  door Hein van Haaren & Ineke Spaander (2002)

Gust Romijn kwam naar Rotterdam voor de Academie van B.K. en Technische Wetenschappen. Hij was beeldhouwer, graficus, monumentaal kunstenaar en schilder van figuratief en non-figuratief werk. Hij behoorde met Wally Elenbaas, Daniël den Dikkenboer, Louis van Roode en Piet Roovers tot de ‘Venster-groep’, een nieuwe stroming binnen de grafiekkunst. Zij vielen op door hun kleurgebruik i.p.v. de zwart/witte grafiek die gebruikelijk was. Grafiek mag in Romijns oeuvre slechts een bescheiden plaats hebben ingenomen, dit onderdeel blijft niettemin belangrijk, wat wordt onderstreept door de toekenning in 1955 van de Nationale Grafiekprijs. Vele stromingen beïnvloedden zijn werk, het abstract-expressionisme, minimal art, pop art en het constructivisme. Hij was een veelzijdig kunstenaar. Was lid van Groep r, Venstergroep en oprichter van Zero. Sinds 1982 woonde hij in Dreischor in Zeeland. Zijn werk is opgenomen in o.a. de collecties van Museum Boymans van Beuningen Rotterdam en het Stedelijk Museum in Amsterdam.

Romijn G.