Gerrit van Yperen (1882-1955) – Amsterdam

TerugGerrit van Yperen (1882-1955) – Amsterdam (Herengracht met Leidsegracht) – Aquarel en potlood – 62 x 46 cm – Gesigneerd – Prijs:

Gerrit Willem van Yperen werd geboren in Rotterdam. Met zijn vriend Marius Richters volgde hij de opleiding aan de Rotterdamse academie. Hij werkte eerst in een impressionistische stijl maar in 1933 vestigde hij zich in Amsterdam en wijzigde hij zijn stijl radicaal. Hij ging werken in de stijl van de Nieuwe Zakelijkheid. De stad Amsterdam werd zijn onderwerp. Hij legde de grachten en het straatleven (marktkooplui, artiesten, handelaars etc.) vast. De kunstpedagoog H.P. Bremmer begon werk van hem te kopen. De vooruitstrevende kunsthandelaar Carel van Lier had waardering voor zijn werk en organiseerde tentoonstellingen over Van Yperen. Hij was lid van de kunstenaarsvereniging ‘De Onafhankelijken.’ Zijn werk is o.a. vertegenwoordigd in de collectie van Museum Boymans van Beuningen te Rotterdam.

Deze aquarel is kenmerkend voor zijn werk uit de jaren dertig van de vorige eeuw. De hoek Herengracht met de Leidsegracht heeft hij afgebeeld in zijn Nieuwe Zakelijkheid-stijl. Het werk werd geƫxposeerd bij Carel van Lier.

 

Yperen G. van