H. de Vos (1911-1982) – Stadsgezicht 1937

TerugH. de Vos (1911-1982)  –  Stadsgezicht 1937  –  Olieverf op doek  –  100 x 49 cm  –  Gesigneerd en gedateerd  –  VERKOCHT

Henk de Vos werd geboren in Rotterdam. Opleiding aan de Academie voor B.K. Rotterdam en Den Haag. Hij was schilder, tekenaar, aquarellist, typograaf en monumentaal kunstenaar. Onderwerpen waren landschappen, stadsgezichten, stillevens en portretten. Woonde het grootste gedeelte van zijn leven in Rotterdam. Tevens was hij docent tekenen aan de Academie voor B.K. Rotterdam van 1961 t/m 1976. In het na-oorlogse Rotterdam was hij een belangrijk kunstenaar. Was goed bevriend met Guus de Ruiter en zij werkten ook samen.

Bovenstaand schilderij is bijzonder. Door oorlogshandelingen is er weinig vroeg werk van hem bewaard gebleven. Hij schilderde dit in 1937 toen hij samen met Dick Elffers naar de wereldtentoonstelling van Parijs vertrok om daar te werken in het Nederlands paviljoen. Op deze tentoonstelling zag hij Picasso wiens ‘Guerníca’ voor het eerst tentoongesteld werd. Bizar was dat tegelijkertijd Leni Riefenstahl met haar nazifilm ‘Triumph des Willens’ hier de Grote Prijs van Parijs won en in Duitsland de beruchte tentoonstelling van ‘Entartete Kunst’ werd georganiseerd en door Hitler geopend. Juist Max Beckmann en Oskar Kokoschka en hun visie op de grootstad en het landschap waren een inspiratie voor Henk de Vos. In dit jaar schilderde hij dit werk in een expressionistische taal. Het is een sterke compositie met een bijzonder kleurgebruik en geeft ons een prachtig beeld uit die roerige tijd van de kunst.

Vos H. de