H. Heijenbrock (1871-1948) – Het afgieten van het staal

TerugJ.C.H. Heijenbrock (1871-1948)  –  Het afgieten van het staal  –  Pastel  –  46 x 32 cm  –  Gesigneerd  –  VERKOCHT

Herman Heijenbrock volgde de Rotterdamse Tekenacademie vanaf zijn 17e jaar. In 1898 maakte hij een reis naar de steden Luik, Charleroi en bezocht de mijnen in de streek Borinage. Hier zag hij het lijden en de ellende van de arbeider. Zij werkten onder erbarmelijke omstandigheden. Hij schilderde hier het grauwe landschap. In 1899 vestigde hij zich in Blaricum. Omstreeks 1904 neemt een kennis (directeur van een fabriek) hem mee naar het Ruhrgebied om in de grote fabrieken de geweldige machines, het vuur en de arbeiders te schilderen. In de loop van de tijd schildert hij de staalfabrieken, mijnen, ijzersmelterijen, glasfabrieken, metaalgieterijen en havens. Hij geloofde dat de industrialisatie zou leiden tot een menswaardiger bestaan voor iedereen. Daarom schilderde hij de arbeiders in de wereld van de techniek, machines en industriële processen. In Nederland en het buitenland. Hij wordt ook wel de schilder van ijzer en staal genoemd. Zijn werken zijn een unieke weergave van de productieprocessen aan het begin van de 20e eeuw. Zijn werk is vertegenwoordigd in het Rijksmuseum Amsterdam, Historisch Museum Rotterdam, Gemeentemuseum Arnhem en het Stedelijk Museum van Helmond.

Bovenstaand werk is een schitterende pastel van het afgieten van het staal. Je hebt het gevoel alsof je vlak bij de arbeiders staat. Je voelt de intense hitte van het staal en ruikt de geur van de fabriek. De gloed van het gloeiende staal is en de opstijgende dampen zijn weergaloos weergegeven. Een voortreffelijk werk van de onomwonden werkelijkheid.

Heijenbrock H.