H. Heijenbrock (1871-1948) – Jongen in glasfabriek

TerugJ.C.H. Heijenbrock (1871-1948) – Jongen in glasfabriek 1914 – Pastel – 38 x 29 cm – Gesigneerd en gedateerd – VERKOCHT

Herman Heijenbrock volgde de Rotterdamse Tekenacademie vanaf zijn 17e jaar. In 1898 maakte hij een reis naar de steden Luik, Charleroi en bezocht de mijnen in de streek Borinage. Hier zag hij het lijden en de ellende van de arbeider. Zij werkten onder erbarmelijke omstandigheden. Hij schilderde hier het grauwe landschap. In 1899 vestigde hij zich in Blaricum. Omstreeks 1904 neemt een kennis (directeur van een fabriek) hem mee naar het Ruhrgebied om in de grote fabrieken de geweldige machines, het vuur en de arbeiders te schilderen. In de loop van de tijd schildert hij de staalfabrieken, mijnen, ijzersmelterijen, glasfabrieken, metaalgieterijen en havens. Hij geloofde dat de industrialisatie zou leiden tot een menswaardiger bestaan voor iedereen. Daarom schilderde hij de arbeiders in de wereld van de techniek en machines. In Nederland en het buitenland. Hij wordt ook wel de schilder van ijzer en staal genoemd. Zijn werken zijn een unieke weergave van de productieprocessen aan het begin van de 20e eeuw. Zijn werk is vertegenwoordigd in het Rijksmuseum Amsterdam, Historisch Museum Rotterdam, Gemeentemuseum Arnhem en het Stedelijk Museum van Helmond.

Bovenstaand werk is een goed voorbeeld dat kinderen zware arbeid verrichtten in de fabrieken. De kinderen moesten vaak met hun ouders mee naar de fabriek en maakten daar lange dagen tot soms wel 16 uur per dag. Er vonden veel ongelukken plaats omdat kinderen ook gevaarlijk werk met machines moesten doen.

Heijenbrock H.