J. de Graag (1877-1924) – Witte kat 1917

TerugJ. de Graag (1877-1924) – Witte kat 1917 – Kleurenhoutsnede – 9,6 x 6,5 cm – Gesigneerd met potlood (+blok) – Prijs: VERKOCHT

Julie de Graag werd bekend door haar bijzondere houtsneden. Door de art-nouveau was deze techniek opnieuw in de belangstelling gekomen. In 1901 ontmoette zij de kunstpedagoog H.P. Bremmer die belangrijk was voor haar ontwikkeling in de kunst. In 1904 verhuisde zij naar Laren waar zij veel contact had met de beeldhouwer Mendes da Costa. Op het werk van De Graag was de invloed van hem zichtbaar in het steeds meer richten op het vergeestelijken van het object. Ook kreeg zij een goede band met Bart van der Leck. Haar houtsneden werden steeds soberder, krachtiger en meer gestileerd. De Graag werd gekweld door ziekte en depressies. Haar oeuvre is klein. Critici prezen de ‘zuiverheid, soberheid en eenvoud’ van haar werk en dat het met grote liefde was gemaakt. Haar werk is vertegenwoordigd in o.a. Museum Boymans van Beuningen, Kroller-Muller Museum, Centraal Museum Utrecht, Gemeentemuseum Arnhem en het Rijksprentenkabinet.

In bovenstaande, zeldzame houtsnede is de invloed van Bart van der Leck (werk tussen 1912-1918) goed zichtbaar. Een krachtige compositie zonder details waarin de kat wordt weergegeven als een majestueus huisdier.

 

Graag J. de