J. Vreugdenhil (1904-1969) – Slapend kind

TerugJ. Vreugdenhil (1904-1969)  –  Slapend kind (1949)  –  Oost-Indische inkttekening  –  13 x 17 cm  –  Gesigneerd en gedateerd 1949  –  Prijs: 295.– euro

Johannes (Joop) Vreugdenhil volgde de Academie voor B.K. te Den Haag. Hij was schilder, tekenaar en lithograaf. Zijn onderwerpen waren figuren, stillevens en naakten. Na de Tweede Wereldoorlog werkte hij eerst figuratief in een expressionistische stijl. Vanaf de jaren 60 vervaardigde hij geometrisch abstracte composities. Maakte vele reizen naar Frankrijk. Hij was lid van de Haagse Posthoorngroep van 1956 t/m 1962. Tevens was hij lid van Pulchri Studio. Zijn werk is opgenomen in de Rijkscollectie.

In bovenstaande tekening zien we de volmaakte beheersing van de Oost-Indische inkt techniek. Vreugdenhil laat zien dat hij de eigenschappen van deze gevoelige tekentechniek uitstekend weet te benutten. Sierlijke rondingen en zachte glooingen zijn resoluut en raak op papier gezet. Met een minimum aan middelen is een maximum aan uitdrukking bereikt. 

 

Vreugdenhil J.