Jacob Zekveld (1945-2002) – Operatie K 1966

TerugJacob Zekveld (1945-2002) – Operatie K – Acrylverf op doek – 130 x 150 cm – VERKOCHT

Literatuur: ‘Van Amen tot Zekveld’ door Gepke Bouma. Op blz 69 afgebeeld ‘Operatie K’ uit collectie Stedelijk Museum A’dam.

Jacob Zekveld werd geboren in Rotterdam en was een veelzijdig kunstenaar. Het werk van Zekveld behoort tot de Nieuwe Figuratie, een stijl die verwant was aan de Pop Art. Hij had een eigen stijl met heldere kleuren en een enorme zeggingskracht. Hij schilderde vlak waarbij de toets niet zichtbaar is. Zijn werken zijn tweedimensionaal waarin kleurvakken zonder overgang tegen elkaar zijn aangezet. Jacob Zekveld had succes: zijn werk werd goed verkocht aan musea en particulieren. Tevens was zijn werk op vele groepstentoonstellingen te zien. Zijn werk is vertegenwoordigd in o.a. de collectie van het Stedelijk Museum Amsterdam, Museum Boijmans van Beuningen e.a.

Van bovenstaand werk bevindt zich een bijna identiek werk in de collectie van het Stedelijk Museum Amsterdam. Dit paste in de traditie van de Pop Art waarbij men van bepaalde werken bijna identieke exemplaren vervaardigde, zoals bijvoorbeeld Andy Warhol ook deed.

 

Zekveld J.