M. Feuerstein (1893-1986) – Portret Dr. H. van der Hoeven 1933

TerugM.S. Feuerstein (1893-1986)  –  Portret Dr. H. van der Hoeven 1933  –  Olieverf op doek  –  50 x 60 cm  –  Gesigneerd en gedateerd  –  Verkocht

Greet Feuerstein werd geboren in het Zeeuwse Aardenburg. Volgde haar opleiding aan de Academie voor B.K. Den Haag. Zij was schilderes, graficus en vervaardigde wandkleden. Haar onderwerpen waren portretten, stillevens en figuren. Zij kwam in contact met Jan Toorop die haar leerde kijken en haar stimuleerde. Vooral in de portretten vertoont haar vroege werk gelijkenis met het harde realisme van Charley Toorop. In 1926 trouwde zij met de kunstcriticus W. Jos de Gruyter. Na de Tweede Wereldoorlog werd haar werk losser. Haar oeuvre is klein mede omdat zij veel werk van haarzelf vernietigde.

Bovenstaand werk werd voor het eerst tentoongesteld bij Kunstzaal Martinus Liernur in Den Haag in 1934. Het is een overtuigend portret van Dr. Henri van der Hoeven, de wegbereider van de forensische psychiatrie in Nederland. Hij was van 1918 tot 1947 verbonden aan de Willem Arntzstichting in Utrecht waar destijds ook de kunstenaar Jan van Herwijnen verbleef en die hij daar zijn ‘krankzinnigen-tekeningen’ liet maken. Ook in dit sterke portret geeft Feuerstein de gevoelige waarneming zo zuiver mogelijk weer. Zij probeerde tot de kern van de geportretteerde door te dringen door het te ontdoen van onthullende schijn. Geschilderd in een bijzondere kleurstelling met een donkere belijning geeft zij de persoonlijkheid van de geportretteerde op een prachtige expressieve wijze weer.

In 1948 heeft zij Dr. van der Hoeven nog een keer geportretteerd en dit werk is in het bezit van het Gemeentemuseum Den Haag.

 

Feuerstein M.