Marius Richters (1878-1955) – De arme Lazarus 1933

TerugMarius Richters (1878-1955)  –  De arme Lazarus 1933  –  Gouache op doek  –  97 x 95 cm  – Gesigneerd en gedateerd  –  Prijs: 2000.– euro

Dit schilderij werd tentoongesteld op de onderstaande exposities:

1938  –  Stedelijk Museum Amsterdam – solotentoonstelling

1938  –  Rotterdamse Kunstkring         – de familie Richters

1952  –  Stedelijk Museum Schiedam    – solotentoonstelling

1964  –  Gemeentemuseum Den Haag   – solotentoonstelling, afgebeeld in de catalogus, cat. nr. 9

1966  –  Steenwijk Expositie               – solotentoonstelling, afgebeeld in catalogus op blz. 7

1978  –  Rijksmuseum van Gogh A’dam  – solotentoonstelling, catalogus nr. 15

Marius Richters was een veelzijdig Rotterdams kunstenaar. Hij was schilder, tekenaar, graficus, glazenier en monumentaal kunstenaar. Onderwerpen waren landschappen, stadsgezichten, (zelf)portretten, zee- en riviergezichten, religieuze voorstellingen en stillevens. Schilderde in een eigen herkenbare stijl. Zijn werken kenmerken zich door een krachtige stijl vol expressie, beweeglijkheid en gevoel. Hij woonde in Rotterdam (Centrum en Hillegersberg) en werkte in Rotterdam, Zeeland, Terschelling en Frankrijk. Hij was een geïnspireerd kunstenaar die de stad Rotterdam en haar bewoners in bewogen tijden (interbellum, crisis en oorlogsjaren) schilderde. Was lid van de kunstenaarsverenigingen ‘De Branding’ en R33. Zijn werk is opgenomen in de collecties van o.a. Museum Boymans van Beuningen Rotterdam en het Historisch Museum Rotterdam.

In bovenstaand werk laat Richters een Lazarus van vlees en bloed zien. Waarschijnlijk onder invloed van de bevriende Hendrik Chabot maakte hij een expressionistisch werk, echter zonder te breken met het realisme. Volgens W.J. de Gruyter was Richters in zijn bijbelse thema’s nooit treffender, nooit essentiëler tot de kern gaande, dan in dit werk. Hier was alles intense overgave en doorleefde eenvoud zonder moedwillige pathetiek. Dit werk behoorde tot de favoriet van Willem Sandberg (o.a. direkteur geweest van het Stedelijk Museum A’dam). Dit schilderij verwerkte hij later in glas-in-loodramen voor de Grote of St. Janskerk te Schiedam waar deze ramen nog steeds te zien zijn.

Richters M.