Otto Hanrath (1882-1944) – Meditatie 1924

TerugOtto Hanrath (1882-1944)  –  Meditatie 1924  –  Olieverf op board  –  48 x 39 cm  –  Gesigneerd en gedateerd –  Prijs: 1250.– euro

Otto Hanrath werd geboren in 1882 in Amsterdam. Hij kreeg les van Albert Hahn. Hij was schilder, aquarellist, tekenaar en graficus. Zijn onderwerpen waren met name portretten en figuurstudies maar ook landschappen, stillevens en naakten. Zijn stijl is verwant aan de ‘Nieuwe Zakelijkheid’. Samen met Johan van Hell en Dirk Nanninga richtte hij in 1926 de kunstenaarsvereniging ‘De Brug’ op. Bij voorkeur werkten de leden van deze vereniging in een objectieve, nieuwe zakelijke stijl. In zijn portretten en figuurstukken was Hanrath geïnteresseerd in de houding van de mens. Hij wilde diens kracht en zwakheid uitbeelden. Zijn werken moesten wel voor iedereen begrijpelijk zijn ook al was de voorstelling in een modernistische stijl geschilderd. Hij was ook lid van de Onafhankelijken, St. Lucas en Arti. Hij was een goede vriend van de kunstschilder Jan Heyse en misschien hebben zij elkaar beïnvloed in het thema ‘vrouw met boek’.

Bovenstaand schilderij is geschilderd in 1924. Hieruit blijkt de interesse van Hanrath voor de houding van de mens. Het laat de besloten wereld van een vrouw zien in een intrigerende enscenering. Het schilderij ademt een poëtische, verstilde en mystieke sfeer.

Hanrath O.