S. Góth (1900-1992) – Portret van Sarika en Maurice Góth

TerugS. Góth (1900-1992)  –  Portret van Sarika en haar vader Maurice  –  Olieverf op doek op board –  30 x 24 cm – Prijs: 650,– euro

Sárika Góth werd geboren in Wenen en was de dochter van het schildersechtpaar Maurice en Ada Góth. Door het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog kwam zij op veertienjarige leeftijd in Nederland terecht. De eerste jaren woonde zij in Domburg. Zij trok veel op met Arthur van Schendel die haar aanraadde het in de beeldende kunsten te zoeken. Verder ontving zij raadgevingen van Jan Toorop die haar wees op het belang van lijn en contour. Zij volgde de Academie voor B.K. Den Haag en in 1922 kreeg zij haar opleiding van de ‘kubist’ Hans Hoffmann in München. In 1924 vervolgde zij haar opleiding in Parijs bij de schilder André Lhote. Vooral door hem kwam zij tot een modernere aanpak en ook veel meer los van wat zij eerder had geleerd. In 1925 kreeg zij haar eerste expositie in het Stedelijk Museum Amsterdam.Zij werd bekend door haar portretten van kinderen maar na 1950 werd haar werk vrijer. Zij was schilderes, tekenares, illustrator en vervaardigde o.a. collages. Haar onderwerpen waren portretten, stillevens, dieren en fantasieën in een verfijnde en verstilde stijl. In Nederland woonde en werkte zij in Domburg, Amsterdam en Veere.

Bovenstaand werk is een portret van Sarika en haar vader Maurice Góth. Naar het voorbeeld van een foto heeft zij dit portret geschilderd.

Góth S.