W. Delsaux (1862-1945) – Schouwen-Duiveland 1889

TerugW.C.L. Delsaux (1862-1945)  –  Schouwen-Duivenland 1889  –  Olieverf op doek  –  92 x 62 cm  –  Gesigneerd en gedateerd  –  VERKOCHT

Willem Delsaux was schilder, keramist en lithograaf. Opleiding aan de Academies van Brussel en Parijs (Ecole des Beaux Arts). Onderwerpen waren landschappen, stadsgezichten, zeegezichten en sneeuwgezichten. Hij was een echte landschapschilder. In 1887 woonde hij in Brussel bij William de Gouves de Nunques en Henry de Groux. In 1889 vestigde hij zich in Zeeland op Schouwen-Duiveland. Hij ging wonen in het plaatsje Viane wat gelegen was in een hoekje van een verloren dijk met een verzandend haventje. Het telde niet meer dan tien gevels op een kade. Hij woonde en werkte hier vele jaren (ongeveer tot 1909) en maakte prachtige schilderijen van het Zeeuwse landschap. De Belgische auteur/kunstcriticus Emile Verhaeren (1855-1916) prees hem voor zijn kwaliteiten als landschapschilder, zijn ongewoon vrije schilderstijl en het grote gemak waarmee hij de gepaste en lichtende toon weet te vinden. Zijn werk is vertegenwoordigd in de musea van Doornik, Bergen (B), Charleroi en het Stedelijk Museum in Mechelen.

Bovenstaand schilderij geeft een prachtig beeld van Zeeland in 1889. Het gezichtspunt is laag zodat je het gevoel hebt dat je meekijkt over de schouder van de schilder. Daardoor ervaar je de enorme wijdsheid van het landschap. Met warme kleuren geeft hij het spel van licht en schaduw weer waardoor het werk een mooie luminositeit verkrijgt. Door de krachtige penseelstreek voel je de wind en zie je het water sterk stromen. De mensen op het veld zijn één met de natuur. Met dit schilderij laat Delsaux zien dat hij een geboren landschapschilder was.

Delsaux W.