Wally Elenbaas (1912-2008) – Vrouwen op het strand

TerugWally Elenbaas (1912-2008) – Vrouwen op het strand (1947) – Olieverf op doek – 43 x 38 cm – Gesigneerd en gedateerd 1947 – VERKOCHT

Wally Elenbaas was een bekende Rotterdamse kunstenaar. In de jaren dertig was hij fotograaf. Hij was lid van het arbeiders-schrijvers-collectief “Links Richten” en verkeerde in de artistieke kring van o.a. Paul Schuitema. Hij wilde zijn fotografie gebruiken als wapen in de klassenstrijd. In de jaren veertig ging hij zich richten op de schilder- en grafische kunst. Hij was betrokken bij de Venstergroep. Later richtte hij zich ook op de monumentale kunst. Zijn werk is vertegenwoordigd in de collecties van o.a. Museum Boijmans, Stedelijk Museum Amsterdam en MOMA New York.

Dit schilderij is een vroeg werk en één van de weinige olieverfschilderijen van Elenbaas. Tegelijkertijd een kenmerkend werk van hem. Na een reis in 1939 naar Corsica werd de Middellandse Zee een grote inspiratiebron voor hem. De zee, het licht, de boten, de baadsters aan het water, de blauwe luchten en de zon zouden zijn heel zijn leven de verbeelding van zijn werk inspireren.

Elenbaas W.