Albert August Plasschaert (1866-1941) – Elegante dame

TerugAlbert Ausgust Plasschaert (1866-1941) – Elegante dame – Aquarel en kleurpotlood op papier  – 60 x 35 cm – Gemonogrammeerd en gedateerd – Prijs:

Albert August Plasschaert was een intrigerend figuur en een eigenzinnig kunstenaar. Zijn occulte en fascinerende kunstuitingen behoren tot de vroegste voorbeelden van de Nederlandse abstracte kunst. Hij was een geestelijk leidsman met mystieke opvattingen. Rond 1908 was hij zakelijk leider van de Rotterdamse kunsthandel Oldenzeel waar o.a. Kandinsky zijn Nederlandse debuut maakte. Zodoende was hij op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen in de kunst. Zijn werk zit vol symbolistische verwijzingen. Zijn mystieke levensbeschouwing stond centraal in zijn kunst. De theosofie zal hier ook een rol in hebben gespeeld.

Plasschaert was ook een verdienstelijk glazenier. Tijdens zijn verblijf werkte hij op het glasatelier van Franz Melchers. Dit glasatelier zou hij later overnemen. Zijn werken uit deze tijd kenmerken zich door de ‘art nouveau’ stijl met moderne abstracte invloeden/motieven. Dit werk is ook duidelijk geïnspireerd door de ‘art nouveau’ en tegelijkertijd is invloed van de modernen te zien.

Plasschaert AA