Albert Neuhuys (1895-1968) – Leuvehaven Rotterdam

TerugAlbert Neuhuys (1895-1968) – Leuvehaven Rotterdam (1955) – Olieverf op board – 49 x 39 cm – Gesigneerd en gedateerd 1955 verso – Prijs:

Tijdens de Eerste Wereldoorlog vestigde Neuhuys zich in Rotterdam. Hij wist als geen ander de essentie van Rotterdam in zijn werk vast te leggen. In zijn etsen liet hij de zelfkant van de Rotterdamse volksbuurten zien: de vrouwen van lichte zeden die op hun klanten wachten, de arbeiders, de volksvrouwen en het nachtleven. Hij was lid van de Rotterdamse kunstenaarsvereniging ‘De Branding’. Tijdens het bombardement van Rotterdam in 1940 ging zijn atelier in vlammen op. Na de oorlog legde hij de leegte en de wederopbouw van Rotterdam vast in zijn schilderijen. Zijn werk is vertegenwoordigd in de collecties van o.a. Museum Boijmans van Beuningen, Gemeentemuseum Den Haag en Rijksprentenkabinet Amsterdam.

Dit schilderij uit 1955 is een bijzonder tijdsbeeld van de wederopbouwperiode in Rotterdam. Aan de Leuvehaven zijn de gaten nog zichtbaar. Tegelijkertijd is de wederopbouw begonnen. In de verte is het bekende ‘Het Witte Huis’ te zien. Dit was de eerste wolkenkrabber van R’dam.

Neuhuys A.