Dirk Verstraten (1892-1946) – Openbaring 12

TerugDirk Verstraten (1892-1946) – Openbaring 12 (1918) – Olieverf – 45 x 28 cm – Gesigneerd en gedateerd 1918 – VERKOCHT

Dirk Verstraten werd geboren in Rotterdam waar hij ook de Academie volgde. Hier krijg hij les van o.a. Huib Luns. Dirk Verstraten was kunstschilder, sierkunstenaar en een gerenommeerd tapijtontwerper. Hij werkte in een expressionistische stijl met invloeden van de Amsterdamse School. Voor Kinheim in Beverwijk ontwierp hij vele expressieve tapijten. Door dit werk werk leerde hij ook Theo Nieuwenhuis. C.A. Lion Cachet, Jaap Gidding en Willem Penaat kennen. Hij ontwierp o.a. voor Koningin Wilhelmina in 1923, voor het Tuschinski Theater in 1926 en voor de Olympische Spelen in Amsterdam in 1928. Voor ’t Woonhuys werkte hij o.a. met Michel de Klerk. Omdat hij zo’n succes had met zijn tapijtontwerpen is zijn (kleine) schilderijen-oeuvre altijd┬áonderbelicht gebleven. In zijn vroege periode schilderde hij in een symbolistische (art-deco) stijl met krachtige kleuren. Zijn werk is o.a. vertegenwoordigd in het Rijksmuseum en Museum Kennemerland.

Dit schilderij is nog voorzien van de originele lijst, ook vervaardigd door Dirk Verstraten. In de hemel verscheen een indrukwekkend teken: een vrouw bekleed met de zon met de maan onder haar voeten. Ze was zwanger en schreeuwde het uit in haar wee├źn en haar barensnood. Er verscheen een tweede teken in de hemel: een grote, vuurrode draak, met zeven koppen, tien horens en op elke kop een kroon.De draak ging voor de vrouw staan die op het punt stond haar kind te baren, om het te verslinden zodra ze bevallen was. Maar toen ze het kind gebaard had werd het dadelijk weggevoerd naar God en zijn troon.

Verstraten D.