Dolf Henkes (1903-1989) – Het rode huis in Willemstad

TerugDolf Henkes (1903-1989) – Het rode huis in Willemstad – Olieverf op paneel – 50 x 65 – Gesigneerd – VERKOCHT / SOLD

Literatuur: afgebeeld op blz. 85 in ‘Dolf Henkes en Curacao’ – 2018 LM Publishers

Dolf Henkes werd in 1903 geboren in Rotterdam. Na diverse banen besluit hij zijn roeping te volgen om kunstenaar te worden. Hij ontwikkelt op eigen kracht zijn stijl en ontleende zijn motieven uit de stad Rotterdam: de haven, het bombardement, en de wederopbouw. Kortom: de veelbewogen geschiedenis van de stad Rotterdam in de twintigste eeuw. Zijn werk is expressief en heeft een eigen handschrift. Hij was een markant en eigenzinnig kunstenaar. In 1937 maakte hij zijn eerste monumentale werk: schilderingen in het nieuwe Feyenoordstadion. Zijn werk is vertegenwoordigd in diverse musea.

Bovenstaand schilderij is kenmerkend voor zijn werk m.b.t. Curacao. Dolf Henkes stapte eind 1945 op de boot naar Curacao. Het eiland Curacao maakte een diepe indruk op hem na die donkere oorlogsjaren in Rotterdam – de kleuren, het licht, het leven van alledag. De archetypische kenmerken en thema’s van het eiland wist hij te verwerken in een heel, eigen, moderne beeldtaal. Hij sloot het eiland in zijn hart en dat zou van blijvende invloed op zijn werk zijn.

Henkes D.