Dolf Henkes (1903-1989) – Vrouw van Katendrecht

TerugDolf Henkes (1903-1989) – Vrouw van Katendrecht (1948) – Olieverf op karton – 48 x 32 cm – Gesigneerd en gedateerd 1948 – Prijs:

Dolf Henkes werd in 1903 geboren in Rotterdam. Na diverse banen besluit hij zijn roeping te volgen om kunstenaar te worden. Hij ontwikkelde op eigen kracht zijn stijl en ontleende zijn motieven uit de stad Rotterdam: het bombardement, de haven, de bewoners en de wederopbouw. Kortom, de veelbewogen geschiedenis van zijn stad in de twintigste eeuw. Zijn werk is expressief en heeft een eigen handschrift. Hij was een markant en eigenzinnig kunstenaar. In 1937 maakte hij zijn eerste monumentale werk: schilderingen in het nieuwe Feyenoordstadion: De Kuip. Zijn werk is vertegenwoordigd in diverse musea waaronder Museum Boijmans in Rotterdam.

Dit werk komt oorspronkelijk uit de collectie van Kees Schortemeijer (1894-1979). Hij was een Rotterdamse verzamelaar en één van de eersten die in de vroege jaren twintig werk van de expressionist Hendrik Chabot verzamelde. Hij raakte goed bevriend met Chabot en kwam via hem in contact met andere Rotterdamse kunstenaars waaronder Dolf Henkes.

 

Henkes D.