Frederik (Frits) Jansen (1856-1928) – Meditatie

TerugFrederik (Frits) Jansen (1856-1928) – Meditatie(1917) – Houtskool en pastel – 50 x 37 cm – Gesigneerd en gedateerd 1917 – Prijs: 1750.– euro

Frederijk (Frits) Jansen was vanaf 1887 leraar aan de Academie voor Beeldende Kunsten te Den Haag. Voordat hij leraar werd verbleef hij in Parijs en in Londen (1879-1881). In Parijs kreeg hij les van de academische schilder Léon Bonnat wat toen een autoriteit was. Bonnat gaf bijvoorbeeld ook les aan o.a. Henri Toulouse Lautrec en George Bracque. Hierna keerde Jansen terug naar Den Haag waar hij als leraar grote invloed had op jonge schilders. Als kunstenaar werd hij bekend door zijn prachtige mystieke portretten. Vooral zijn vrouwenportretten zijn momenteel zeldzaam. Zijn werk is o.a. vertegenwoordigd in het Gemeentemuseum Den Haag.

Bovenstaand werk is een prachtig voorbeeld van zijn mystieke vrouwenportretten. De vrouw met gesloten ogen was een terugkerend thema in het symbolisme. Het zinspeelde op geheime gedachten of de innerlijke aanwezigheid van de droom. Men mediteerde om hogere sferen te bereiken.

 

Jansen F.