Ger Lataster (1920-2012) – Compositie 1980

TerugGer Lataster (1920-2012) – Compositie (1980) – Olieverf, spuitlak en houtskool 0p doek – 60 x 35 cm – Gesigneerd en gedateerd 1980 – Prijs:

De schilderijen van Ger Lataster zijn dynamisch en krachtig. Zijn schilderstijl wordt over het algemeen gerekend tot het abstract-expressionisme. Hij verwerkte vaak politieke en sociale thema’s in zijn schilderijen. Zijn emoties bracht hij direct op het doek in vloeiende vormen met prachtige kleuren. De compositie, kleuren, vormen en materiaalgebruik zorgen voor een intense visuele ervaring. Lataster werd gewaardeerd en exposeerde vele malen in binnen- en buitenland. In het Mauritshuis in Den Haag maakte hij in 1987 een prachtige plafondschildering. Zijn werk is vertegenwoordigd in diverse binnen- en buitenlandse musea waaronder o.a. het Guggenheim Museum New York, Stedelijk Museum Amsterdam, van Abbemuseum Eindhoven.

Bovenstaand schilderij laat de belangrijke vernieuwing en verrijking zien die in 1979 optrad in zijn schilderen. Naast olieverf past hij nu ook spuitlak in de gewone kleuren toe. Hierdoor ontstaat een prachtig contrast tussen de dikkere olieverf en het egale en ongrijpbare van de spuitverf. Dit contrast levert een prachtige ruimtelijke werking en gelaagdheid van het beeld op. Daarnaast gebruikt hij houtskool wat een nog rijker gamma van contrasten geeft.

Lataster G.