Hendrik Haverman (1857-1928) – Portret van een vrouw

TerugHendrik Haverman (1857-1928) – Portret van een vrouw (1918) – Tekening (potlood en krijt) op karton – 38 x 27 cm – Gesigneerd en gedateerd 1918 – Prijs:

Hendrik Haverman wordt gerekend tot de Tachtigers van wie hij er verschillende heeft geportretteerd. In zijn jonge jaren jaren behoorde hij tot de avant-garde van de Nederlandse kunstenaars. Hij was o.a. bevriend met Willem Witsen en Jacobus van Looy. Als portrettist had hij veel succes en aan veel van deze portretten had hij zijn roem te danken. Hij volgde de Rijksacademie en verbleef ook in Antwerpen en Brussel. Zijn werk is voornamelijk realistisch maar vertoont ook regelmatig invloeden van het symbolisme. Zijn werk is vertegenwoordigd in diverse Nederlandse musea.

Bovenstaande tekening is een goed voorbeeld van Havermans idee over de “nieuwe” portretkunst. Het ging hem erom het karakter van het model te analyseren en dit in het portret tot uiting te laten komen. De achtergrond hield hij bewust rustig zodat de aandacht uitging naar het psychologisch element.

Haverman H.J.