Henri Jonas (1878-1944) – Portret van Vic. Reinders 1919

TerugHenri Jonas (1878-1944) – Portret van Vic. Reinders – 31 x 24 cm – Tekening (gemengde techniek) – Gesigneerd en gedateerd 1919 – Prijs:

Henri Jonas volgde de Rijksacademie te Amsterdam. Deze periode is voor Jonas van grote invloed geweest. Hier kwam hij in aanraking met de moderne stromingen. Het was de tijd dat het kubisme, futurisme en het expressionisme heerste. Jonas leerde de kunstenaars Le Fauconnier, Matthieu Wiegman en Piet van Wijngaerdt kennen die hem inspireerden. In 1922 vestigde Jonas zich in Maastricht. Met Charles Eyck, Joep Nicolas en Jan Grégoire was hij een voortrekker van de Limburgse School. Jonas begon te kampen met ernstige psychische problemen en verbleef langdurig in psychiatrische instellingen. Tijdens deze periode was schilderen de enige mogelijkheid om contact te houden met de buitenwereld. Jonas overleed in een psychiatrische instelling in Maastricht.

Bovenstaande bijzondere tekening is een portret van de kunstenaar en dichter Vic. Reinders. Hij was goed bevriend met Jonas en richtte o.a. samen met hem de Limburgse Kunstkring op in 1910.

 

Jonas H.