Henriëtte Pessers (1899-1986) – Vrouwelijk naakt op de rug gezien

TerugHenriëtte Pessers (1899-1986) – Vrouwelijk naakt op de rug gezien – Houtskooltekening – 71 x 51 cm – Gesigneerd – Prijs:

Literatuur: dit werk is afgebeeld op blz. 62 in ‘Henriëtte Pessers, werk uit de jaren dertig’ uitgegeven door het Noord-Brabants Museum.

Henriëtte Pessers werd geboren in Tilburg. Op 25-jarige leeftijd vertrok zij naar Brussel waar zij van 1925 tot 1939 verbleef. In die tijd was het ongewoon als een vrouw koos voor het bestaan van kunstenaar. De kunstenaarswereld werd toen gedomineerd door de denkbeelden van mannen.  Henriëtte Pessers was een geestelijk onafhankelijke vrouw met durf, lef en doorzettingsvermogen. Haar tijd in België (1925-1939) wordt gezien als de meest interessante in haar oeuvre. Zij onderging toen de invloed van het Vlaams-Expressionisme. Ze werd geïnspireerd door kunstenaars als Constant Permeke, Valerius de Sadeleer, Gustave de Smet etc. Zij werkte in de omgeving van Brussel en Oostende. Zij richtte zich op de sfeer en emotie van het Vlaams-Expressionisme. In deze tijd kwam zij tot prachtige werken. In 1939 keerde zij terug naar Nederland en vestigde zich in Heeze.

Pessers H.