Johannes Graadt van Roggen (1867-1959) – Draak 1910

TerugJohannes Graadt van Roggen (1867-1959) – Draak (1910) – Olieverf op doek – 65 x 52 cm – Gesigneerd en gedateerd 1910 – Prijs: 1950.– euro

Johannes (Job) Graadt van Roggen volgde zijn opleiding aan de Academie voor B.K. te Groningen en de Rijksacademie Amsterdam. Hij was schilder, tekenaar en graficus. Zijn onderwerpen waren duinlandschappen, stadsgezichten, bomen en stillevens. In 1900 vestigde hij zich in Bergen, waar hij één van de eerste kunstenaars was die er permanent ging wonen. Ook hield hij van reizen en was regelmatig in het buitenland waar hij ook schilderde. Zijn exposities hadden veel succes. Hij schilderde in een luministische stijl. Zijn werk is vertegenwoordigd in de collecties van Museum Kranenburgh Bergen, Stedelijk Museum Alkmaar en Drents Museum Assen.

Bovenstaand schilderij maakte hij in 1910 beïnvloed door het japonisme. In de Westerse kunstwereld kwam men in contact met de tot dan toe vrijwel onbekende Japanse kunst. In de grote Europese steden van Europa boden steeds meer kunsthandels Japanse kunst aan, meestal samen met voorwerpen uit China (chinoiserie). In bovenstaand werk combineert hij beide stromingen. De achtergrond wordt gevuld met een Japanse prent en op de voorgrond staat een Chinese draak.

Graadt van Roggen J.