Jan van Merwijk (1921-1988) – Portret vrouw

TerugJan van Merwijk (1921-1988) – Portret vrouw (1947) – Olieverf op paneel – 47 x 37 cm – Gesigneerd en gedateerd 1947 – Prijs: 950.– euro

Jan van Merwijk was een schilder met een boeiend oeuvre en een eigen beeldtaal. Zijn leermeester was Paul Citroen. Net als Citroen had Van Merwijk een voorkeur voor het portret. Hij was op zoek naar nieuwe invalshoeken in het portret. Hij experimenteerde met vlakverdeling en kleuren waardoor bijzondere deformaties ontstonden in zijn portretten. Van Citroen had hij geleerd tot het wezen der dingen te gaan. Een soort psychologisch expressionisme. Na zijn tijd op de Academie in Den Haag verbleef hij ook nog een periode in Parijs waar hij boetseerlessen volgde bij Ossip Zadkine. Het oeuvre van Jan Van Merwijk is klein maar veelzijdig.  Zijn werk is o.a. vertegenwoordigd in de collectie van het Stedelijk Museum Zwolle.

Bovenstaand schilderij is een mooi voorbeeld van een portret door Jan van Merwijk. Met kleur en vorm experimenteerde hij binnen de figuratie van het portret.

Merwijk van J.