Kees Franse (1924-1982) – Portret van Willem Westbroek

TerugKees Franse (1924-1982) – Portret van kunstenaar Willem Westbroek – Olieverf op doek – 45 x 37 cm – Gesigneerd en gedateerd 1945 – Prijs: 750.– euro

Kees Franse was schilder, graficus en vervaardigde houtreliëfs. Van 1952 tot 1961 behoorde Kees Franse tot Argus, een Rotterdamse schildersgroep. Zijn inspiratie haalde hij uit wat hij om zich heen zag in de stad. Hij schilderde stads- en havengezichten, portretten en stillevens. Zijn werk was geliefd bij verzamelaars. Kees Franse is vooral bekend geworden door zijn ‘appelperiode’. Grote appels van teakhout werden gevolgd door kleine, vaak in reliëfs geplaatste appels. Beroemd is zijn ‘Schiphol-appel’, waarop duizenden reizigers in de loop der jaren hun namen en boodschappen achterlieten. Ook zijn appels op de Heemraadssingel zijn bekend. Zijn werk is vertegenwoordigd in o.a. de collectie van Museum Boijmans, Museum Arnhem en Stedelijk Museum Schiedam.

Bovenstaand werk uit 1945 is een vroeg werk van Kees Franse. Hij portretteerde hier de kunstenaar Willem Westbroek waarmee hij goed bevriend was.

Franse K.