N. Eekman (1889-1973) – De profeet Zacharias (1922)

TerugN. Eekman (1889-1973) – De profeet Zacharias (1922) – Tekening – 24 x 19 cm – Gesigneerd en gedateerd – Prijs: 650,–euro

Nico Eekman had Nederlandse ouders maar werd geboren in Belgie. Door de Eerste Wereldoorlog vluchtte hij naar Nederland. Eerst in Nuenen maar daarna streek hij neer in Blaricum. Hij leerde hij o.a. Piet Mondriaan, Richard Roland Holst en Karel Schmidt kennen. Eekman koos voor de weergave van de mens (boeren, arbeiders, vissers, zwervers etc). Hij raakte geboeid door het expressionisme. De kunstpedagoog H.P. Bremmer kocht werk van hem voor Helene Kroller-Muller. Vanaf 1921 ging hij naar Parijs waar hij meedeed aan vele groepstentoonstellingen en al snel kochten musea en verzamelaars zijn werk. In Parijs ging hij o.a. om met Piet Mondriaan (met wie hij in 1928 samen exposeerde), George Vantongerloo en Cesar Domela. Hij was een veelzijdig en apart kunstenaar. Zijn werk is vertegenwoordigd in diverse Nederlandse en buitenlandse musea.

Bovenstaand vroeg werk uit 1922 laat goed de invloed van Johan Thorn Prikker, Jan Toorop en Richard Roland Holst zien. De profeet is verfijnd getekend met een bijzondere achtergrond.

Eekman N.