Toon Kelder (1894-1973) – Compositie 1948

TerugToon Kelder (1894-1973) – Compositie 1948 – Olieverf op board – 48 x 29 cm – Gesigneerd en gedateerd – Prijs: 950.– euro

Toon Kelder was een bijzonder kunstenaar. Zijn oeuvre is eigenzinnig en opvallend. Hij was wars van de heersende smaak in de kunst. Voor de Tweede Wereldoorlog werkte hij in een figuratieve stijl. Hij schilderde portretten, stillevens en naakten.De verzamelaar Piet Boendermaker ondersteunde hem en kocht werken van hem aan. Zijn werken uit die tijd zijn gevoelig en ademen een dromerige sfeer. Hij zocht doorlopend naar nieuwe vormen en stijlen. De verschrikkingen van de oorlog maakte veel indruk op Kelder. In 1948 brak hij rigoureus met zijn figuratieve verleden en bekeerde zich drastisch tot de abstractie. Zo ontstonden er bijzondere werken in een interessante abstracte beeldtaal. Zijn werk is vertegenwoordigd in o.a. Stedelijk Museum A’dam, Gemeentemuseum Den Haag, Kröller Müller Museum e.a.

Bovenstaand werk uit 1948 is bijzonder omdat het één van zijn vroegste abstracte werken is. In dit jaar brak hij rigoureus met de figuratie en ging abstract schilderen. Dit schilderij markeert precies die overgang. Tedere vormen in combinatie met een mooi kleurgebruik. Vergeestelijking was belangrijk voor hem geworden.

Kelder T.