Toon Kelder (1894-1973) – Zelfportret met vrouw en kind 1928

TerugToon Kelder (1894-1973) – Zelfportret met vrouw en kind (1928) – Gemengde techniek (aquarel, potlood, houtskool) – 136 x 97 cm – Gesigneerd en gedateerd 1928 – Prijs:

Toon Kelder was een bijzonder kunstenaar. Zijn oeuvre is eigenzinnig en opvallend. Hij was wars van de heersende smaak in de kunst. Voor de Tweede Wereldoorlog werkte hij in een figuratieve stijl. Hij schilderde portretten, naakten, landschappen en stillevens. De bekende verzamelaar van de Bergense School Piet Boendermaker ondersteunde hem en kocht werken van hem aan. Zijn werken uit die tijd zijn krachtig en tegelijkertijd gevoelig. Hij zocht doorlopend naar nieuwe vormen. De verschrikkingen van de oorlog maakte veel indruk op Toon Kelder. In 1948 brak hij rigoureus met zijn figuratieve verleden en bekeerde zich drastisch tot de abstractie. Zijn werk is o.a. vertegenwoordigd in o.a. Stedelijk Museum Amsterdam, Gemeentemuseum Den Haag, Kröller Müller Museum e.a.

Bovenstaand werk is een prachtig en groot familieportret van zijn gezin: zijn vrouw en muze Alexandrine, zoon Albert Piet en hijzelf. Vol overtuiging en kracht vervaardigd in 1928.

Kelder T.