Cornelis Spoor (1867-1928) – Kerk te Oostkapelle (1908/1909)

TerugCornelis Spoor (1867-1928) – Kerk te Oostkapelle (1908-1909) – Olieverf op karton – 60 x 45 cm – Gesigneerd – VERKOCHT

Tentoongesteld:  in 1910 –  Stedelijk Museum Amsterdam, met o.a. Piet Mondriaan, Jacoba van Heemskerck, Jan Sluijters, Ferdinand Hart Nibbrig en Cornelis Spoor.

Cornelis (Kees) Spoor was vooral in de jaren 1905-1912 één van de voormannen van de moderne richting in de kunst. Hij was de vertrouwensman van een vriendenkring, waartoe o.a. de schilders Jan Sluijters, Piet Mondriaan, Jan Toorop en diens dochter Charley behoorden maar ook de pianist Dirk Schäfer en de schrijver Israel Querido. Al deze vrienden correspondeerden met hem. Spoor was actief  lid van de Theosofische Vereniging. Hij raakte goed bevriend met Piet Mondriaan omdat deze ook een enorme interesse had in geestelijke en filosofische zaken. Eén van de hoogtepunten uit deze tijd was de sensationele tentoonstelling van Spoor-Mondriaan- en Slijters in 1909 in het Stedelijk Museum Amsterdam waar zij de moderne richting van de kunst lieten zien. Deze tentoonstelling sloeg in als een bom. In deze tijd schilderde Spoor in een luministische stijl. De weergave van het licht op kerktorens en molens was zijn motief. Door middel van horizontale en verticale kleurtoetsen wilde hij dit weergeven.

Bovenstaand schilderij maakte Spoor tijdens zijn verblijf in Domburg. Net als Piet Mondriaan verbleef hij hier in 1908 en 1909. In de zomer van 1909 werkten zij intensief samen en verbleven in hetzelfde hotel en pension. Zij werkten buiten maar ook in Spoor’s of Mondriaan’s kamer. De hoge kerk is het centrale motief. Piet Mondriaan heeft de kerk van Oostkapelle ook geschilderd in deze periode vanuit hetzelfde standpunt en met hetzelfde weer (blauwe lucht en groene bladeren). Het is mogelijk dat Mondriaan en Spoor naast elkaar hebben gezeten bij het schilderen van de kerk. (zie andere foto)

 

 

Spoor C.