Dolf Henkes (1903-1989) – Coq d’Or

TerugDolf Henkes (1903-1989) – Coq d’Or (1950) – Olieverf op paneel – 105 x 90 cm – Gesigneerd en gedateerd 1950 – Prijs:

Dolf Henkes werd in 1903 geboren in Rotterdam. Na diverse banen besluit hij zijn roeping te volgen om kunstenaar te worden. Hij ontwikkelt op eigen kracht zijn eigen stijl en ontleent zijn motieven uit de stad Rotterdam: het bombardement, de haven, de bewoners en de wederopbouw. Kortom, de veelbewogen geschiedenis van zijn stad in de twintigste eeuw. Zijn werk is expressief en heeft een eigen handschrift. Hij was een markant en eigenzinnig kunstenaar. In 1937 maakte hij zijn eerste monumentale werk: schilderingen in het nieuwe Feyenoordstadion: de Kuip. Zijn werk is vertegenwoordigd in diverse musea.

Dit bijzondere schilderij baseerde Henkes op de gelijknamige opera uit 1909 van de Russische componist Rimsky-Korsakov. Dit schilderij is gelukkig bewaard gebleven. Van 1949 tot 1954 werkte Dolf Henkes namelijk aan een succesvolle monumentale opdracht voor de Rotterdamse Schouwburg. Hij schilderde rondom op de muren voorstellingen ontleend aan de podiumkunsten. Kort na de voltooiing van de muren volgde de opdracht om ook de vele kolommen in de ruimte te voorzien van schilderingen. Henkes kreeg veel lof toegezwaaid voor dit werk. De recensent van de NRC kwam woorden tekort om zijn waardering uit te drukken: zinlijk, fleurig, speels, licht, vitaal, fantasierijk. De schouwburg werd in 1984 gesloopt. Henkes wandschilderingen gaan verloren. Alleen enkele delen van de werken op paneel blijven behouden. Volgens velen die hem kenden, heeft de vernietiging van zijn werk in de schouwburg hem geknakt.

Henkes D.