Henri Verstijnen (1882-1940) – Inspiratie

TerugHenri Verstijnen (1882-1940) – Inspiratie (ca. 1921) – Gemengde techniek op papier – 19 x 18 cm – Gesigneerd – Prijs:

Henri Verstijnen werd in 1910 lid van de Theosofische Vereniging en bleef zijn leven lang lid. Deze spirituele levensvisie vormde de inspiratie voor een belangrijk deel van zijn oeuvre. In zijn werk is dit terug te vinden in beelden van lotusbloemen, vogels, boeddha’s en religieus symbolistische voorstellingen. Henri Verstijnen stond open voor moderne vormen van religiositeit en spiritualiteit. In zijn werk zie je de invloeden van het Japonisme, Symbolisme en de invloed van Theo van Hoytema en Jan Toorop. Een droomachtige mystieke sfeer kenmerkt vaak zijn werk. Verstijnen hield van experimenteren en ontwikkelde bijzondere kunsttechnieken en grafische procédés. Zijn werk is o.a. vertegenwoordigd in het Drents Museum Assen en Museum Meermanno in Den Haag.

In bovenstaand werk is de invloed van de Theosofie en het Symbolisme duidelijk zichtbaar. Het kleurgebruik volgens de Theosofische kleurenleer, de lotusbloemen (verbeeldt de eenheid tussen het mannelijke en vrouwelijke, materie en geest) en de geloken ogen, hetgeen aangeeft dat men in meditatie verzonken is om via de innerlijke aanschouwing een hoger niveau van bewustzijn te bereiken.

Verstijnen H.