Henriëtte Pessers (1899-1986). – Landschap met boerderij en bomen

TerugHenriëtte Pessers (1899-1986) – Landschap met boerderij en bomen (1928) – Olieverf op doek – 100 x 80 cm – Gesigneerd – Prijs:

Henriëtte Pessers werd geboren in Tilburg. Op 25-jarige leeftijd vertrok zij naar Brussel waar zij van 1925 tot 1939 verbleef. In die tijd was het ongewoon als een vrouw koos voor het bestaan van kunstenaar. De kunstenaarswereld werd toen gedomineerd door de denkbeelden van mannen. Henriëtte Pessers was een geestelijk onafhankelijke vrouw met durf, lef en doorzettingsvermogen. Haar tijd in België (1925-1939) wordt gezien als de meest interessante in haar oeuvre. Zij onderging toen de invloed van het Vlaams Expressionisme en de school van Sint Martens Latem. Ze werd geïnspireerd door kunstenaars als Constant Permeke, Valerius de Sadeleer, Gustave de Smet etc. In deze tijd kwam zij tot prachtige werken. Zij werkte in de omgeving van Brussel en Oostende. In 1939 keerde zij terug naar Nederland en vestigde zich in Heeze.

Dit verstilde schilderij maakte zij in haar Belgische periode. De invloed van de vertegenwoordigers van de school van Sint Martens Latem, zoals Valerius de Sadeleer en Gustave van de Woestyne, is  hier goed te zien. In dit poëtische schilderij is zij het meest met België verbonden en vormt daarom een goed voorbeeld van deze sterke periode in haar oeuvre.

Pessers H.