J. Arons (1936- ) – Compositie 1964

TerugJ. Arons (1936-   ) – Compositie 1964 – Olieverf op doek – 40 x 30 cm – Gesigneerd en gedateerd 1964 – Prijs: 1250,– euro

Tentoongesteld Galerie punt 4 Schiedam in feb. 1966 en afgebeeld in catalogus.

Jan Arons volgde de academie in Den Bosch. In 1956 vertrok hij naar Frankrijk en beslissend waren hier de invloeden die hij onderging van de moderne Franse meesters. Na een verblijf van 5 jaar in Frankrijk keerde hij terug naar Amsterdam. Arons combineerde de schilderkunst met het reliëf, d.w.z. hij boetseerde met de verf, bracht kleurverhoudingen aan en tegelijkertijd werkte hij met de schilderkunstige ruimtelijkheid en diepte. Deze ruimteschilderijen zijn gevoeliger voor licht en sfeer en verschillen daardoor van een plat schilderij. Zijn werk heeft een hele persoonlijke signatuur. Het vertoont verwantschap met het werk van Jaap Wagemaker en in de verte met Bram Bogart. Zijn werk is o.a. vertegenwoordigd in de collecties van het Stedelijk Museum Amsterdam en Stedelijk Museum Schiedam.

Bovenstaand werk is prachtig van kleur en explosief met de krachtige verfuitstulpingen. Interessant dat hij zo’n reliëf maakte met olieverf dat uiterst moeizaam hard wordt. Door de olieverf is de werking van licht en kleur erg mooi.

Arons J.