J. Poortenaar (1886-1958) – Trafalgar Square

TerugJ. Poortenaar (1886-1958) – Trafalgar Square, Londen, bij avond (1915) – Ets en aquatint – 49 x 64 cm – Gesigneerd met potlood – Prijs: 295,– euro

Literatuur, afgebeeld in o.a.: Jan Poortenaar en zijn werk, R.W.P. de Vries jr., Uitgeverij In Den Toren Naarden

Jan Poortenaar werd geboren in Amsterdam. Hij kwam in aanraking met Piet van Wijngaerdt die hem les ging geven. Op zijn 20e kreeg hij de Koninklijke Subsidie voor Kunstschilders. Hij hield van reizen. Van 1914 tot 1922 woonde hij in Londen. Deze stad met zijn monumentale lijnen inspireerde hem enorm. Dit resulteerde in prachtige etsen die een hoogtepunt vormen in zijn oeuvre. Het massale van de Londense gebouwen, bruggen en monumenten gaf hij weer in een romantische, mysterieuze sfeer. Zijn werk is vertegenwoordigd in o.a. British Museum Londen, Victoria and Albert Museum Londen, Museum Boymans Rotterdam, Rijksprentenkabinet Amsterdam, Centraal Museum Utrecht e.a.

Bovenstaande ets geeft een schitterend beeld van Londen in de mistige duisternis. Weergegeven in een mooie warm-bruine kleur. Willem Witsen kende de zilveren medaille toe voor deze ets tijdens een internationale tentoonstelling in 1915 te San Francisco.

Poortenaar J.