Ond. gemonogr. – De androgyn

Terug



Ond. gemonogrammeerd – De androgyn (tweede helft negentiende eeuw) – Olieverf op papier – 16 x 16 cm – Prijs: 850,– euro                                                                                                                                                

De androgyn, de versmelting van man en vrouw, was wijdverbreid in het symbolisme. De tendens om de verschillen tussen de geslachten te verdoezelen gebruikte men vaak in deze kunststroming. De androgyne symboliseerde o.a. de geestelijke eenheid en de morele zuiverheid. Van grote invloed was het literaire oeuvre van Joséphin Péladan. In zijn visie bestond het ideaal in de androgyne synthese van de van nature vrouwelijke geslachtheid met de noodzakelijke mannelijke geest. Een poëtische uiting van een entiteit die man én vrouw is. Eerder bedacht Aristhophanes de androgyn en dit werd door Plato aangehaald. 

De androgyn werd vaak afgebeeld d.m.v. een zachtaardige bleke en etherische verschijning wat ook tot uiting komt in bovenstaand werk van een meisjesachtig gezicht. De affiniteit met de Prerafaëlieten is ook zichtbaar vanwege het rode haar. De Prerafaëlieten gebruikten vaak roodharige modellen.

Ond. monogram